Volim бадник во Македонија

март 3, 20200

бадник во македонија бадник претставува еден од најзначителните и најпрекрасните обичаи и празници во Македонија.Бадник е денот пред Божиќ и затоа христијаните го прославуваат христосовото раѓање. Самиот збор Бадник значи да бидеш буден, а македонците најмногу го издвојуваат овој ден за разлика од другите поради тоа што на овој ден секое семејство е собрано заедно,на богата трпеза.бадник во македонија исто така постои и македонската изрека” Кај и да си , за Бадник дома да си”. Обичај е на вечерната трпеза да се постават исклучиво посни јадења како сарма, зелник, риба,гравче , и под секоја трпеза се крши бадниково гранче од даб и се става под масата, и се верува дека носи среќа.бадник во македонија старата коледарска византиска песна според христијанската религија ја пеат децата уште рано наутро одејќи од куќа во куќа каде се даруваат од домаќините со подароци.

бадник во македонија откако сите членови на семејството ќе се прекрстат се започнува со молитвата. Најголемо значење на целата вечера имаат молитвите кои му се принесуваат на Бога и пријатната атмосфера во кругот на потесното семејство.Откако ќе се кажат молитвите, се седнува на семејната предбожиќна вечера.бадник во македонија по молитвењето семејната предбожиќна вечера продолжува во пријатна свечена атмосфера. бадник во македонија пред крајот на вечерата, во зависност од семејната традиција, се прекршува празничниот леб со паричка.бадник во македонија се прекршува на неколку делчиња, односно, еден дел за Господ , втор за домот, а останатите делови за присатните на вечерата, но и за оние кои се дел од семејството, а се отсутни од разни причини.

бадник во македонија во Скопје и во други градови низ Македонија овој обичај Бадник се одомаќинил и станал традиција.По прекршување на празничниот леб со паричка, членовите на семејството помеѓу себесе даруваат со подароци, особено се даруваат помладите членови.бадник во македонија Откако ќе заврши вечерата масата останува нераскрената. Оставањето на масата нераскрената ја симболизира “вечната вечера”, односно, нашето вечно љубовно – блажено заедништво со нашиот Бог. бадник во македонија воедно и Бадник се смета за најубав празник во Македонија.

КОНТАКТ

VOLIM
Мобилен & вибер: +389 76 637 833
Е-поста: info@volim.com.mk
Инстаграм: volim_mk
Фацебоок: VolimMakedonija
АРОМАТИЗИРАНО ОВОШНО БИНО VOLİM 14.4 SHOT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *