Volim Водици традиционален празик

март 3, 20200

Водици традиционален празик во Македонија се празнуваат многу празници кој се уникатни и исто така како секоја држава така и Македонија си има свои обичаи.Водици традиционален празик еден од најпознатите празници во Македонија е Водици или Богојавление – традиционален празник за кој народот верува дека на овој ден Господ Бог се јавува,па затоа и кога се празнува празникот се извикува : Бог се јави, Навистина се јави. Според христијанските верувања, Водици претставува денот кога св.Водици традиционален празик Јова Крстител го покрстил Исус Христос во реката Јордан. Крштевањето во православната вера означува духовно раѓање, почеток на човековото живеење во верата.

Водици традиционален празик се празнува два дена – првиот ден е 19 јануари и се нарекува Машки Водици, а вториот ден 20 јануари и наречен е уште и Женски Водици. Во минатото во Скопје постоел обичај во кој за време на овие денови зетовците и машките деца-првенци, како и невестите и женските деца-првенци, соодветно, биле капени во реката Вардар и попрскувани со светена вода од страна на поп.Во денешно време, секоја година на 19 јануари, во сите населени места во Македонија традиционално свештениците го фрлаат ритуалниот крст во некоја поголема водена површина, а луѓето скокаат по крстот.Водици традиционален празик се смета дека тој што ќе го фати крстот од водата ќе има исклучителна среќа во тековната година.

Водици традиционален празик ритуалот за Водици го симболизира влегувањето на Христос во реката Јордан. Најмасовни фрлања на крстот, кои би можеле да ги посетите, се оние во Скопје на реката Вардар и во Охрид во Охридското Езеро. Времето е студено, водата е ладна, но ништо од тоа не ги спречува верниците да влезат и да пливаат во неа во обид да го дофатат крстот.Водици традиционален празик овој православен обичај е еден од најспецифичните во Македонија.Три тима за прва помош обезбедува и Црвениот крст од каде им порачуваат на сите што ќе скокааат да имаат соодветни обувки за заштита од повреди.

КОНТАКТ

VOLIM
Мобилен & вибер: +389 76 637 833
Е-поста: info@volim.com.mk
Инстаграм: volim_mk
Фацебоок: VolimMakedonija
АРОМАТИЗИРАНО ОВОШНО БИНО VOLİM 14.4 SHOT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *