Volim Гевгелија град во македонија

февруари 29, 20200

Гевгелија град во македонија е град во југоисточниот регион на Македонија, кој се наоѓа во долината Гевгелија-Валандово – округ Бојмија, во близина на границата со Грција. Веројатно зборот Гевгелија потекнува од турскиот збор gölgeli, што значи место каде има многу нијанси. Гевгелија  град во македонија оваа област отсекогаш била значителна крстосница за патниците и стоките кои патувале од Европа кон Блискиот исток и обратно. Со изградбата на железничката пруга Скопје- Гевгелија –Солун во 1873 година и автопатот Скопје – Гевгелија, стана значаен транзитен коридор. Гевгелија се наоѓа на 64 метри надморска височина и е под влијание на медитеранската клима, пред се , медитеранското климатско влијание на Егејското Море.

Гевгелија град во македонија во овој период, дел од населението се вклучило во одгледување на свилени буби. Поставени покрај важните патишта што водеа од Солун и Дојран кон Скопје и Струмица, во средината на 19 век, Гевгелија доживеа брз економски развој. Гевгелија град во македонија според една легенда за појавата на името Гевгелија, се верувало дека дојде дервиш и не сакаше да ја напушти Гевгелија, затоа што тој многу му се допадна. Гевгелија град во македонија жителите не сакаа да го признаат и решија да го принудат да замине. Чувствувајќи  се лутина, дервишот почна да ги проколнува жителите кои се исплашија и го повикаа назад со зборовите гел-гери што значи да се врати.

Гевгелија град во македонија градот Гевгелија располага со огромен број на казина поради пто и е најпознат и најпосетуван особено од нашите соседи од Грција.Гевгелија може да се пофали и со природни негорски бањи. Ексклузивноста на бањите се состои во лековити својства на минералната вода. СПА Негорски се наоѓа во близина на селото Негорци, на 4км од Гевгелија.Гевгелија град во македонија хидротермалниот систем се состои од неколку извори и дупки. Водениот капацитет на бањите е околу 100\1 сек. Температурата во различните извори се движи од 36 до 50 степени целзиусови. Според хемискиот состав водата е од натриум сулфат , а во околината на бањите има термоминерална кал.

КОНТАКТ

VOLIM
Мобилен & вибер: +389 76 637 833
Е-поста: info@volim.com.mk
Инстаграм: volim_mk
Фацебоок: VolimMakedonija
АРОМАТИЗИРАНО ОВОШНО БИНО VOLİM 14.4 SHOT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *