Volim Дојранско езеро во Македонија

февруари 29, 20200

Дојранско езеро во македонија во Македонија посебно место завзема Дојранското езеро кое се смета за едно е од најтоплите езера и најтоплите предели во Република Македонија.Дојранското езеро особено во последните неколку години е во фаза на развивање, со што се чистат поголеми предели за можност за повеќе плажи, се отворени доста ресторани , хотели, продавници , рибарници и др. Дојранско езеро во македонија располага со доста разновиден растителен и животински свет особено поради топлата клима.

Дојранско езеро во македонија тоа брои десетина ендемични видови (мекотели, сунѓери, црви, инсекти; риби: сом, белвица, јагула, крап, црвеноперка; птици: корморани, диви гуски, шатки и лиски, фазани). Некои без’рбетници како што се вилинските коњчиња и неколку видови птици, се строго заштитени. Дојранско езеро во македонија локалните рибари пак, традиционално и единствено во светот, ловат риби користејќи огради од трска наречени “мандри” кои се наоѓаат на места каде расте трска и во кои рибите бегаат од птиците нуркачи. Дојранско езеро во македонија и денес можат да се видат наколните рибарски колиби што ги красат езерските води, па имате чувство дека тука времето запрело чувајќи ја сета посебност и убавина и пријатна атмосфера.

Дојранско езеро во македонија е исто така доста посетено од страна на туристи благодарение на неговата погодност за пливање, лековита кал, набљудување на птици, спортски игри, риболов.Просторот околу езерото бил населен уште во праисторијата, па познати се и неколку легенди за настанувањето на Дојранското езеро. Една од нив вели дека во старите времиња, на просторот каде денес се наоѓа езерото, постоел бунар од кој мештаните полнеле вода, па го затворале со девет катанци. Еден ден по вода заминала најубавата млада девојка од тој крај , девојката по име Дојрана. Покрај бунарот ја чекало момчето кое таа го љубела. Наполнила вода, но занесена од милувањето на момчето, заборавила да го затвори деветтиот катанец. Од бунарот почнала да тече вода која ја преплавила целата котлина. Дојранско езеро во македонија па затоа според легендата за преубавата и занесена девојка, се нарекува Доранско езеро.

КОНТАКТ

VOLIM
Мобилен & вибер: +389 76 637 833
Е-поста: info@volim.com.mk
Инстаграм: volim_mk
Фацебоок: VolimMakedonija
АРОМАТИЗИРАНО ОВОШНО БИНО VOLİM 14.4 SHOT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *