Volim македонска литература и јазик

февруари 29, 20200

Македонска литература и јазик  Кочо Рацин е најпознат поет кој потекнува од Велес.Тој е роден во сиромашно грнчарско семејство . Детството и младоста ги поминал во голема сиромаштија , но тоа не го деморализирало, туку напротив го мотивирало да се бори против неа.Македонска литература и јазик Со перо во рака на лоена свеќа Рацин ги составил првите стихови , во кои го кренал својот глас против експлоататорите, односно против поробувачите. Активно се вклучил во НОБ и дал огромен придонес со своето учество.Во 1943 година на кобниот 13 јуни несреќно го завршил својот живот на планината Лопушник , но неговата смрт за жал е нерасветлена. Скромниот творечки опус , Коста Солев Рацин го создавал во периодот меѓу двете светски војни.

Македонска литература и јазик ја напишал стихозбирката ” Бели Мугри ” во 1939 година , недовршениот роман – Афион, есејот- Значењето на Хегеловата филозофија и други. Бели Мугри е стихозбирка со симболичен наслов и ја означува блиската слобода. Македонска литература и јазик  отпечатена е во малото градче Самобор, близу Загреб и илегално е дистрибутирана до читателите. Неа ја сочинуваат 12 песни кои според мотивите се поделени во неколку циклуси: аргатски , социјални , револуционерни , елегиски и други.

Македонска литература и јазик  песните се напишани по примерот на македонската народна песна , влијание кое Рацин го попримил од Зборникот на браќата Миладиновци. Македонска литература и јазик  Рацин се смета исто така за камен – темелник на современата македонска поезија.Повеќето песни се посветени на работниците чие работно време не е определено. Македонскиот човек е принуден да работи од рано наутро до доцна навечер за други туѓи интереси. Македонска литература и јазик  Рацин го користи контрастот како изразно средство за да ја даде социјална разлика меѓу двете класи – владетели и потчинети . Македонска литература и јазик  Тутуноберачите е исто така една од неговите најпознати песна во која станува збор за мачната слика на монополските работници кои го преработуваат тутунот од кое освен нарушено здравје не добиваат ништо друго за вложениот труд.

КОНТАКТ

VOLIM
Мобилен & вибер: +389 76 637 833
Е-поста: info@volim.com.mk
Инстаграм: volim_mk
Фацебоок: VolimMakedonija
АРОМАТИЗИРАНО ОВОШНО БИНО VOLİM 14.4 SHOT

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *