Volim Македонски традиционални вкусови

февруари 29, 20200

Македонски традиционални вкусови е посебна држава кога станува збор за традицијата,вкусот , фолклорот, ,музиката. Огромниот број на странски посетители е токму благодарение на традиционалната превкусна храна која се пренесува од колено на колено. Македонската кујна е многу разновидна и може кога еднаш ке пробате,да сакате да се вратите повторно по истиот вкус. Во Македонија, вообичаено традицијата се учи од постарите со цел да се задржи истиот вкус, рецепт за начин на подготовка и слично.Македонски традиционални вкусови традиционални вкусови се уникатни , единствени, превкусни.Меѓу најдобрите и најпознатите на прво место е ајварот.Особено кога доаѓаат во посета странски туристи никогаш неможат да му одолеат на ајварот и секогаш прашуваат за рецепт.

Македонски традиционални вкусови ајварот е македонско традиционално јадење и е уникатно па затоа го има само во Македонија. Ајварот е еден од највкусните специјалитети и најголемите тајни на македонската кујна. Ајварот се припрема на традиционален начин ( на отворен простор – пиперките се печат на шпорет на дрва), поради што потребна е доста напорна рачна работа. Најчесто се подготвува кон крајот на летото и во почетокот на есента. Македонски традиционални вкусови второ на листата македонско традиционално јадење го завзема сармата. Сармата е традиционално јадење што со години се подготвува најчесто за слави , имендени и слично.

Македонски традиционални вкусови може да се подготви со зелка пресна или кисела, со лозов лист или листови од штавеј. После сармата, на листата завзема место и македонскиот традиционален зелник кој особено постарите го припремаат по оригиналниот вкус обично со сирење или праз.Пастрмајлијата е исто така традиционален вкус кој е единствен.Специјално тесто со место и јајца во него.Првата пита – пастрмајлија била направена во градот Велес. Македонски традиционални вкусови исто така традиционална пастрмајлија се подготвува и во градот Штип која за разлика од велешката се разликува по тоа што не содржи јајца.Традиционален македонски специјалитет е и тавче гравче. Се подготвува од свеж македонски грав и се сервира во македонски земјени чинии во кои изгледа неодоливо.

КОНТАКТ

VOLIM
Мобилен & вибер: +389 76 637 833
Е-поста: info@volim.com.mk
Инстаграм: volim_mk
Фацебоок: VolimMakedonija
АРОМАТИЗИРАНО ОВОШНО БИНО VOLİM 14.4 SHOT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *