Volim ноќен живот во велес

март 3, 20200

Ноќен живот во Велес е град во Македонија кој се простира по долината на реката Вардар. Градот се нарекува град на гемиџиите поради споменикот на славните солунски атентатори-гемиџии, поставен покрај Вардар.Градот Велес е најпознат поради првата направена велешка пита – пастрмајлија и поради нејзиниот прекрасен вкус Велес примамува голем број на посетители од други градови и држави.Ноќен живот Велес во времето на СФРЈ градот ја носи додавката Титов, и се нарекува Титов Велес, во чест на Јосип Броз Тито.Велес како населба постоел од 168 година пред новата ера и се наоѓал нешто поисточно од денешната локација.

Ноќен живот во Велес бидејќи градот има стратешка позиција, честопати бил цел на разни странски инвазии и окупации и бил дел од различни балкански кралства и држави.Ноќен живот Велес е значаен по големиот број македонски преродбеници, револуционери, писатели и поети, особено дека најпознатиот поет Коста Солев Раин потекнува од Велес.Ноќен живот Велес таму се наоѓа и неговата куќа во која живеел и творел и денес оваа куќа претставува спомен кој многубројни посетители доаѓаат да го посетат. Градот е лулка на македонската култура, карактеритичен по својата типична велешка староградска архитектура.Ноќен живот Велес во предримско и римско време ридот Кале на денешниот јужен излез од Велес бил избран како позиција за изградба на важна тврдина која служела за заштита на градот и во средниот век.

Ноќен живот во Велес друго интересно и значајно место во Велес коа мора да се види е саат-кулата.Саат – кулата во Велес е изградена во првата половина на 16 век и се наоѓа во центарот на градот.Ноќен живот Велес за време на градењето служела како набљудувачница за отоманските власти. Кон крајот на 18 век, во периодот на преродбата во Велес,кулата била претворена во градски саат.Ноќен живот Велес оттогаш, камбанаријата на саатот, па сè до ден-денес е постојан потсетник за времето на граѓаните на Велес. Саат-кулата е симбол на градот и ја има и на грбот и на знамето на Велес и е огромна значителна знаменитост.

КОНТАКТ

VOLIM
Мобилен & вибер: +389 76 637 833
Е-поста: info@volim.com.mk
Инстаграм: volim_mk
Фацебоок: VolimMakedonija
АРОМАТИЗИРАНО ОВОШНО БИНО VOLİM 14.4 SHOT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *