Volim Ноќен живот Охрид

февруари 29, 20200

Ноќен живот Охрид вечниот град на митскиот Балкан, волшебниот рид на Македонија, со своето исконско пулсирање ги поврзува старите во новите времиња, за навек, бидејќи: Тој е жив град две илјади и четиристотини години, легитимен наследник на Лихнид, град со вткаени дострели на силната античка цивилизација; градот Охрид е всушност културната историја на Република Македонија во мало. Ноќен живот Охрид во овој град бил лоциран, преку дејноста на св. Климент Охридски во крајот на IX и почетокот на X век и првиот Сесловенски универзитет во Европа.Охрид, бил и најзначајната официјална престолнина на Првата македонско – словенска држава, поточно на Самуиловото Царство.

Ноќен живот Охрид Свети Климент и свети Наум, најпознатите ученици на браќата Кирил и Методиј од Солун, по нивната мисија и прогонството од Моравија, дошле во Охрид. Најпрвин Климент (во 886 година), а потоа и Наум (во 893 година) пристигнале во областа Кутмичевица, која се наоѓала на тромеѓата на денешна Република Македонија, Албанија и Грција, и ги опфаќала Охрид и исчезнатите градови Девол и Главеница. Ноќен живот Охрид станал центар на Охридската книжевна школа.Рибните охридски специјалитети пастрмка и белвица се меѓу омилените главни јадења. Селските специјалитети ѓомлезе и тавче-гравче се вистинско задоволство.

Ноќен живот Охрид убавината на езерото, надморската висина, свежиот воздух и инсолацијата од приближно 2300 часа годишно, гарантираат пријатна опуштеност и одмор. Поволната сончева светлина, клима и почва обезбедуваат убава жетва. Локалните овоштарници и фарми снабдуваат со широка разновидност на свежо овошје и зеленчук преку целата година. Охридските вина се меѓу најдобрите во светот. Ноќен живот Охрид скоро секоја фамилија прави вино (и ракија) секоја есен. Манстирот Свети Наум е изграден на висока карпа, над самото Охридско Езеро, на најјужната негова точка, во една месност со ретка природна убавина. Подигањето на овој манастир е сврзано со името на Наум, Климентовиот соработник. Ноќен живот Охрид во денешно време Охрид , стана еден од најпосетуваните туристички места на балканот.Ноќниот живот стана атракција за младите во денешно време.

КОНТАКТ

VOLIM
Мобилен & вибер: +389 76 637 833
Е-поста: info@volim.com.mk
Инстаграм: volim_mk
Фацебоок: VolimMakedonija
АРОМАТИЗИРАНО ОВОШНО БИНО VOLİM 14.4 SHOT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *