Volim Ноќен живот Прилеп

април 3, 20200

Ноќен живот Прилеп во Република Македонија секој град си има заземено посебно место поради посебни одлики. Градот Прилеп, е познат како градот под Марковите кули поради неговата близина до нив.За овие кули карактеристично е тоа што биле изградени од страна на легендарниот херој Крали Марко. Ноќен живот Прилеп овие природни карпести формации стари повеќе од 300 милиони години кои високо се издигнуваат над градот, во историјата биле упориште на многу царства на овој регион, меѓукои и на царот Волкашин и неговиот син Марко. Ноќен живот Прилеп денеска, грамадните низи и уникатни карпести формации се наоѓаат на привремената листа на Светското и природно наследство при УНЕСКО,а во Македонија локалитетот е прогласен за Споменик на природата.

 

Ноќен живот Прилеп во гранитните блокови расфрлани низ околината на Прилеп и Марковите Кули ќе наидете на најразлични формации и облици. Една од најкарактеристичните е и карпата Слонче која се наоѓа во непосредна близина на градот и одлично место за љубителите на старите градби. Ноќен живот Прилеп карпата е висока 8 метри, а постојат и повеќе верувања дека Слонот се користел и во религиозни обреди на предците.Во почетоците на настанот „По стапките на Крали Марко” ова место било стартот и финишот на трките.

 

Ноќен живот Прилеп градот Прилеп е исто така познат по производството на тутун, за кој има и направено музеј, таканаречен – музејот на тутунот.Според некои историски извори тутунот во околината на Прилеп бил донесен уште пред 500 години, а до денешен ден, производство на оваа билка за регионот е од исклучителна важност. Ноќен живот Прилеп затоа Прилеп е и познат како „градот на тутунот”, а токму тука вие имате можност да го посетите и единствениот на Балканот, а и еден од најголемите и најопремените музеи на тутун во светот. Ноќен живот Прилеп исто така како друга дестинација за прошетка во Прилеп се спомнува и старата чаршија која е сместена во центарот на градот со многу меани, занаетчиски дуќанчиња, ресторани, дуќани за носии и традиционална облека и др.

КОНТАКТ

VOLIM
Мобилен & вибер: +389 76 637 833
Е-поста: info@volim.com.mk
Инстаграм: volim_mk
Фацебоок: VolimMakedonija
АРОМАТИЗИРАНО ОВОШНО БИНО VOLİM 14.4 SHOT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *